Ett exempel från min vardag där jag behöver utöva mental träning
- Karin Haglund
- 13 jan.
- 3 min läsning
Uppdaterat: 29 jan.
Inledning:
Vi har alla mönster och beteenden som påverkar hur vi reagerar på olika situationer. Ibland är de kopplade till vår uppväxt, andra gånger till det vi går igenom i vardagen. För mig har mental träning blivit ett ovärderligt verktyg för att bryta dessa mönster och skapa en mer balanserad och positiv vardag. Här delar jag med mig av hur jag jobbar med detta i min egen vardag – både som individ och som Livscoach.
Min personliga bakgrund och varför mental träning är viktigt för mig
Jag växte upp med en mamma som mådde fysiskt och psykiskt dåligt, och när hon hade det svårt gick det ofta ut över mig. Jag fick höra ord som satte spår, och det byggde en känslighet hos mig som jag burit med mig i vuxen ålder. Det här har påverkat hur jag reagerar när någon i min närhet säger något sårande, särskilt om jag själv är trött eller stressad.
Idag lever jag med en partner som har ADHD och som ibland, innan han tagit sin medicin, kan säga klumpiga saker. Han menar aldrig något illa, och han vet knappt själv vqd hqn sagt. Men jag märker att jag ibland faller in i ett automatiskt reaktionsmönster. Det är här min mentala träning kommer in.
Så ser min mentala träning ut – tre steg jag jobbar med
1. Reflektera och förstå mina mönster
Första steget är att bli medveten om mina egna automatiska tankar och känslor. Jag har märkt att mina reaktioner ofta är kopplade till gamla sår från min uppväxt. Det betyder inte att det är fel på mig – det är bara hjärnan som går på autopilot. Jag har börjat skriva ner situationer där jag reagerar negativt, vad som utlöste reaktionen, och vilka känslor och tankar som följde. Det här ger mig en tydlig bild av mina mönster och hjälper mig att förstå varför jag reagerar som jag gör.
2. Utforska vad det betyder och hitta möjligheterna
Efter reflektionen ställer jag mig frågan: Vad betyder det här för mig? Till exempel, när min man säger något jag som tog illa upp, betyder det inte att han tycker illa om mig. Det handlar ofta om hans egen stress eller impulsivitet. Det ger mig en möjlighet att jobba med mina egna triggers och bli bättre på att inte ta saker personligt.
3. Agera och öva varje dag
För mig handlar handlar det om att bara gå upp nya spår i min hjärna och våga agera efter hur jag vill vara och må, oavsett hur min omgivning beter sig, säger eller gör. Jag vet att jag inte kan förändra andra, utan bara hur jag själv reagerar. Jag övar på att inte ta åt mig eller bry mig, jag sätter sunda gränser och ibland skämtar jag tillbaka istället än att ta det på allvar. Det kräver träning, men det är värt det.
Ett konkret exempel från min vardag
Häromdagen under frukosten började jag berätta något roligt, och min man suckade innan jag ens hunnit avsluta min första mening 😂. Barnen reagerade direkt och tyckte att hans beteende var "respektlöst". Tidigare hade jag blivit väldigt sårad, men istället för att fastna i den känslan försökte jag se situationen objektivt. Jag påminde mig själv om att det är hans ADHD och att han inte ens kommer ihåg vad han sagt senare. Det här gav mig möjlighet att istället lägga fokus på mig själv och hålla humöret uppe.
Hur du kan börja med mental träning
Om det finns något i ditt liv som du vill förändra eller något som känns svårt, börja med att reflektera:
• Vad är det som händer? Skriv ner situationerna där du känner dig triggad eller reagerar starkt. Ett tips är att skriva ned sina automatiska tankar, känslor och beteenden under några dagar och de tillfällen man själv har reagerat negativt.
• Vad betyder det för dig? Fundera på vilka tankar och känslor som dyker upp och varför.
• Vad för möjlighet kan det här ge dig? Vad kan du istället här göra, vad ger detta dig för möjlighet att öva på tex? Hitta små steg att öva på varje dag.
Kom ihåg att vi inte kan förändra andra människor, bara hur vi själva reagerar. Mental träning handlar om att skapa nya banor och vanor i hjärnan – något vi kan göra genom att förstå oss själva bättre och jobba med små, kontinuerliga steg.
Avslutning:
Mental träning är ett livslångt arbete, men för mig har det gjort en enorm skillnad. Det handlar om att ta ansvar för sitt eget välmående och sina reaktioner, och att hitta styrkan i att välja hur vi vill må – oavsett vad som händer runt omkring oss.
Tveka inte att höra om dig om du behöver hjälp!