Att hantera frustration på jobbet -Skapa bättre samarbete genom tydlig kommunikation och förståelse
- Karin Haglund
- 5 nov. 2024
- 3 min läsning
På arbetsplatsen arbetar vi mot flera mål: företagsövergripande mål, avdelningsspecifika mål och individuella mål. Alla är viktiga för att vi ska nå framgång, både som team och som organisation. Men ibland, särskilt när vi ska samarbeta mellan olika avdelningar, kan frustration uppstå. Kanske känns det som om andra team eller andra kollegor inte prioriterar våra behov, eller att vi inte blir förstådda i våra arbetsutmaningar. Det är naturligt att känna irritation i sådana situationer – men för att samarbetet ska fungera smidigt krävs att vi förstår våra egna känslor och kan arbeta med dem konstruktivt.

Varför tänker vi så olika?
Alla ser arbetsuppgifter genom sina unika perspektiv, format av sina minnen, sina värderingar och regler samt övertygelser. Vi kan stå inför exakt samma utmaning men vi tolkar det hela helt olika. Våra olika perspektiv (våra egna filter) färgar hur vi ser på arbetet, och för att samarbeta väl är det viktigt att erkänna att vi alla har dessa “filter” – vilket innebär att vi kan uppfatta samma situation väldigt olika.
Steg för att hantera frustration och skapa bättre samarbete
Bli medveten om vad du känner
Vad känner du egentligen? Är det frustration, stress, irritation eller besvikelse? Att tydligt identifiera dina känslor är första steget till att förstå dem.
Analysera varför du känner så här
Fråga dig själv: Vad får mig att känna så här? Känslan vi har är kopplad till hur vi tänker. Hur vi tänker kommer ifrån våra värderingar, våra erfarenheter, våra regler och våra övertygelser. Vi har tankar om hur saker och ting bör vara, vi har tankar om vad som är viktigt för oss, vi har tankar om andra och vi har tankar utefter vi brukar ta beslut. Genom att utforska dessa tankar kan vi börja förstå vår egen reaktion och hur vi tolkar det hela.
Skilj på fakta och tolkningar
För att se situationen så objektivt som möjligt, ta reda på vad som är ren fakta. Fakta är något neutralt – något alla kan enas om. Till exempel kan fakta vara att “kunden ska kunna betala med betala med Swish”. Eller att vi har x antal kunder som ska få ett utskick på ett visst datum. Genom att fokusera på fakta, och lägga känslor och tolkningar (våra tankar som har baserats av våra olika filter) åt sidan, skapar vi en gemensam grund att samarbeta utifrån.
Kommunicera öppet om vad som är viktigt för dig
Berätta för din kollega eller den andra avdelningen varför en viss uppgift är viktig för dig. Är du tydlig med dina behov och prioriteringar, blir det enklare för andra att förstå vad som krävs för ett gott samarbete. Att uttrycka vad som är viktigt gör också att missförstånd minskar och samarbetet blir mer effektivt.
Reflektera över om dina tankar hjälper dig
Fråga dig själv: Gynnar det mig att tänka på det här sättet, eller påverkar det mitt mående negativt? Hur kan jag tänka för att må bättre och hantera situationen konstruktivt? Genom att bli medvetna om hur våra tankar påverkar våra känslor kan vi anpassa dem för att stödja både vårt välmående och vårt samarbete med andra.
Sammanfattning – Att skapa en mer harmonisk arbetsmiljö För att lyckas med våra gemensamma mål behöver vi en djupare förståelse både för oss själva och för varandra. När vi blir medvetna om våra känslor och kan förstå varför just jag reagerar som jag gör, får vi en bättre överblick över de känslor som frustration, irritation eller stress. Då blir det lättare att tänka och agera på ett sätt som gynnar både mig själv och mina kollegor. Med den medvetenheten kan vi bygga starka samarbeten och växa mot att vara den bästa versionen av oss själva. Dessutom skapar vi förutsättningar för en framgång som kan överträffa förväntningarna.
Så nästa gång du känner frustration på arbetsplatsen, pausa och reflektera över varför du reagerar som du gör. Är du nyfiken på hur våra filter påverkar våra känslor och reaktioner? Läs mer här då.
Läs min artikel om hur våra filter påverkar vårt välmående, eller kontakta mig för personlig coaching kring att förstå dina reaktioner bättre!