Så kan du bli av med magproblem med dessa enkla tips
- Karin Haglund
- 1 nov. 2023
- 2 min läsning
Uppdaterat: 3 jan. 2024
Magont eller att känna sig seg i magen är inte roligt. Det rentutav stör energinivån, humöret och även sömnen.

Jag fick bot på mina magproblem när jag väl införde mycket mer fiberrikmat än vad jag åt förut. Och då åt jag dessutom magmedicin innan och fick inte det att funka heller. Jag lever med magmunsbråck och känslig mage men är helt utan problem idag. Så här kommer några tips som jag vill dela med mig:
Ät fiberrikt på morgonen tillsammans med det du tycker om. Ersätt ljust bröd, vanligt mörkt bröd eller havregryn med sportgryn eller Sport Wasa knäckebröd. De sistnämnda innehåller mycket mer fibrer än de förstnämnda och det behöver vår mage! Man skulle kunna tro att havregryn är väldigt fiberrikt men det är det inte. Så lägg till mera "råg" på morgonen. Så får magen lite att jobba på och dessutom blir du mer mätt och håller dig stabil fram till lunch.
Äter du pasta eller vanligt ris till lunch - så se till att äta mindre av det och mer av protein och grönsaker. Om du är på ett ställe där det serveras mestadels pasta eller ris - så kommer du behöva äta mycket mer fiber till kvällen.
Till middag så ät fiberrika grönsaker och som är fullproppade med näring såsom grönkål, broccoli, blomkål, gröna ärtor, haricot verts, sockerärtor och till det kan man ha rent protein såsom fisk, kycklingfilé, ägg, bönor och linser. Eller kött en gång i veckan. Men just de grönsakerna innehåller väldigt mycket fiber och en massa olika vitaminer och mineraler. Välj med fördel frysta grönsaker och värm upp enligt anvisning, de frysta grönsakerna innehåller ännu mer näring än de färska. Om du inte tagit dem direkt från ditt grönsaksland. Är du extra hungrig så lägg till kokt potatis eller ugnstekt potatis.
När du äter pasta och ris - välj fullkorn för de innehåller mer fibrer och vitaminer än den vanliga ljusa pastan och riset. Detta är bra både för magen och hälsan!
Skippa feta såser, skippa friterat, skippa socker, skippa halvfabrikat - och välj dina tillfällen att äta det på om du gillar det. Se det som en fest mera då som en gång i veckan osv.