top of page

Handfasta tips för att äta hälsosamt

Uppdaterat: 21 jan. 2024

Hej, Jag tror de flesta känner till vad vi bör äta, men det är ändå svårt att få till det (om man inte är kostrådgivare, dietist eller van att äta extremt hälsosamt dvs). Ovanpå det har vi stress och vardagspussel samt allt annat som ska hinnas med. Så här kommer några handfasta tips på vägen till hälsosam mat i sin vardag och för att få det att funka:

  1. Gör en veckomatsedel och handla hem till det. Jag vet det är tjatigt, men gör det ändå. Gör det enkelt och med så få råvaror som helst, så kommer det bli lättare att hålla sig till det. För när stressen och livspusslandet slår in, där går snabbmaten och slarvandet med intag in.

  2. Utgå ifrån vilket protein du vill äta och sen addera grönsaker och kolhydrater till det. Tex, ugnstekt kyckling med broccoli och sen adderar du tex fullkornsris/ fullkornspasta eller fetaost till det. Vad du är sugen på. Så börja alltid med vilket protein du är sugen på. Kyckling, fisk, kött, skaldjur, bönor eller ägg osv.

Hälsosam mat
Hälsosam mat

  1. Fyll frysen med frysta grönsaker, bär och frysta örter samt fryst lök och vitlök. Även fryst fisk och skaldjur. Bra grönsaker att ha hemma som är fulla med näring och fiber är broccoli, gröna ärtor, blomkål, harricot verts, sockerärtor samt grönkål. Eko hallon, eko blåbär, mango, jordgubbar. Frysta grönsaker och bär har mer näring i sig än de du köper i mataffären. För de fryses in direkt efter plock. De frysta grönsakerna är dessutom billigare också än färska. Om du handlar efter säsong.

  2. Fyll skafferiet med fullkornspasta, fullkornsris, havregryn, sportgryn, råggryn, havremjöl, sport knäckebröd, tonfisk i burk, makrillfilé i burk, bönor, linser, naturella nötter och frön. Och potatis såklart!

  3. Tänk fiberrikt och näringsrikt! När du handlar bröd, flingor, pasta och ris så titta på innehållsförteckningen och titta på fiberinnehållet. Helst ska det överstiga 5% för att vara ett bra innehåll. Och mindre än 5% på sockerhalten. Så tex en smörgås ska helst innehålla minst 5% fibrer!!

  4. Välj naturella produkter. Smaksatt yoghurt och fil är inte nyttigt. Det är för mycket socker i det. Så välj naturellt och lägg i hallon själv eller vanilj. Tänk på att varje sockerintag påverkar din hjärna och din energi, även barnens. När du väljer naturella produkter och tillsätter själv smak med frysta bär eller nötter osv så får du i dig dessutom massa näring.

  5. Lägg fokus på vad du äter 90% av din tid och resterande bli det som är mindre bra eller bara sååå gott för att motstå. Men viktigast är vad du äter 90% av din tid! Så välj ut din tillfällen där du njuter av det du älskar men som du vet inte är bra för dig.

  6. Håll inte på med förbud, det blir inte hållbart. Fundera på hur du skulle vilja äta och vad din kropp behöver.

  7. Gör det enkelt, tex lägg kycklingfilé i ugnen med lite olivolja, paprika krydda, citronpeppar och lite salt. Låt ugnen sköta din mat medan du gör annat. Lägg i lite potatis i ugnen också eller koka den varsamt. Sjud broccoli eller värm den i micron. Vipps så är middagen klar!

  8. Följ mig för fler tips och enkla maträtter!


 
 

Life Coach Karin

bottom of page